Nu har vi hunnit landa efter tre hektiska dagar i Eskilstuna med debatt, möten och kulturprogram under Folk och Kultur. Vi tar med oss många nya tankar och lärdomar och hoppas att detta konvent kommer att göra avtryck i årets valrörelse. Det var även kul att se att så många av våra medlemsorganisationer fanns på plats under konventet.

Mest nöjda är vi med vårt seminarium om när ideell kultur gör skillnad. Christina Thonman, verksamhetschef på Söråkers Folkets hus och Turkan Kaya, verksamhetsledare Kulturum i Gävle, inspirerande många i publiken när de berättade om sina respektive verksamheter. Christina Thonman berättade om hur de i Söråker lyckats vända en verksamhet från ett bottenläge till dagens prisbelönta verksamhet där framför allt ungdomars engagemang står i centrum. Modellen bygger på självförvaltning där ungdomar får arbeta i självstyrande grupper när de är mellan 13 och 19 år, för att sedan när de fyllt 19 år få en mer senior roll där de ansvarar för att lära upp en 13-åring som trainee. Turkan Kaya berättade om projektet ”Sju röster – styrkan i mig” som resulterat i en film där sju kvinnor från sju olika länder ger sin berättelse om hur det är att komma till ett nytt land och hur det kan utmana och förändra könsrollerna. Filmen som bygger på djupt personliga berättelser har skapat många reaktioner och diskussioner om både kvinnors och mäns roller. Kulturum kommer att fortsätta projektet med en film till, men denna gång ur männens perspektiv.

Filmen ”Sju röster – styrkan i mig” går att se här

Det som var mest uppseendeväckande under dagarna var att Ulf Kristersson (m), som när han under onsdagen besökte Folk och Kultur, blottade att han inte känner till kultursamverkansmodellen. Vi kan bara beklaga detta, och hoppas på att han framöver läser in sig på modellen. Det är trots allt den största kulturpolitiska reformen på många decennier, och som dessutom lanserades av hans eget partis kulturminister.