Den 9 december lämnade Ideell kulturallians sitt remissvar på utredningen "Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid" (SOU 2024:42). Vi välkomnar utredningen som vilar på en bra grund, men oroar oss för ökad kontroll och en alltmer kvantifierad utvärderingsmodell som riskerar att tappa folkbildningens viktiga roll för både demokrati och kultur.
– Folkbildningens styrka ligger i att skapa långsiktiga förändringar genom insatser som inte låter sig mätas enbart i siffror. Att försöka renodla och begränsa folkbildningen till "bildning" och "utbildning" är ett misstag – dess aktiva roll för kulturupplevelser och kulturutövande är en demokratisk kraft som behöver finnas kvar, säger Anna Livion Ingvarsson, verksamhetschef för Ideell kulturallians.
Våra viktigaste synpunkter i korthet:
Självförvaltningsmodellen bör behållas. Den säkerställer armlängds avstånd och gör det möjligt för staten att stödja folkbildningen utan att påverka verksamheternas innehåll.
Balans mellan kontroll och flexibilitet. Kontrollkrav måste vara proportionerliga för att undvika administrativ överbelastning som hämmar folkbildningens kreativitet och innovationskraft.
Värna samarbetet med civilsamhället. Folkbildningens nära samarbete med föreningslivet skapar viktiga möjligheter för delaktighet och demokratisk utveckling. Fokus bör ligga på att stärka detta samarbete, inte misstänkliggöra det.
Ekonomiska utmaningar hotar kulturens ekosystem. Minskade anslag och ökade administrativa krav påverkar lokaler och samverkan negativt, särskilt på mindre orter. För att skydda det ideella kulturlivet krävs långsiktiga resurser och stöd.
Här kan du läsa hela vårt yttrande:
Commentaires