top of page
Sök
Ideell kulturallians

Ny regional ideell kulturallians i Värmland

Nu växer det regionala nätverket inom Ideell kulturallians – och det senaste tillskottet är Värmland! Syftet med alliansen är att skapa en gemensam plattform för att bevaka och driva gemensamma frågor, samt underlätta samarbeten och dialog mellan föreningar och med regionen. Vi tog ett snack med ordföranden Gunilla Fält, som till vardags arbetar som regional strateg på Folkets Hus och Parker.

 

Hej Gunilla! Varför har ni startat en regional Ideell kulturallians i Värmland?

– Vi tyckte att det behövdes en gemensam röst för det idéburna kulturlivet här i Värmland. Många kanske inte inser att mycket av vårt kulturella utbud arrangeras av ideella föreningar. Genom att organisera oss kan vi visa att vi är många och starka, och bättre bevaka våra gemensamma frågor. Som förening är det också ett bra tillfälle att påminna sig själv att man är en del av ett större, och väldigt viktigt, sammanhang.

 

Hur har responsen varit?

– Jättebra! Vi har fått väldigt positiv feedback från regionen, som tidigare saknat en samlad aktör att vända sig till för dialog med den ideella kultursektorn.

 

Vad är det första ni ska hugga tag i?

Vi är väldigt nystartade, så just nu håller vi på att undersöka hur vi ska organisera oss och lägga upp vårt arbete. Under hösten och vintern kommer vi att bidra i arbetet med regionens nya kulturplan, bland annat genom att delta på dialogmöten.  

 

Vilka framtidsplaner har ni?

– Drömmen är att kunna vara en samtalspart till allt från regionen till besöksnäringen och näringslivet. Sedan vill vi också satsa på gemensamma aktiviteter för alla ideella kulturföreningar i länet.

 

Har du några råd till den som vill starta en Ideell kulturallians i sin region?

Kör! Hör runt i ditt nätverk och se vilka som skulle kunna vara intresserade. Det behöver inte vara så krångligt, och det finns stöd och råd att få både från rikskansliet och från andra regionala allianser runtom i landet.

 

Är du verksam i Värmland och sugen på att engagera dig eller veta mer? Hör av dig till Eva Kingsepp på eva.kingsepp@kultkom.se.


Styrelsen för Ideell kulturallians Värmland från vänster i bild:

Jonas Hansell, Selma Lagerlöfsällskapet, Föreningen Norden, Litteraturfestivalen på Mårbacka

Eva-Lena Lübeck, Värmlands Konstförening, Karlstads Riksteaterförening, Värmländsk Kultur

Gunilla Fält, Folkets Hus och Parker

Eva Kingsepp, Musik i Molkom, Svenska Byggnadsvårdsföreningen

Christofer Almgren, Riksteatern Värmland

Margareta Wallin Wictorin, Värmlands Konstförening





77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page