top of page
Sök
Ideell kulturallians

Regeringen nedmonterar Sveriges kulturella välfärd

Signalen från regeringen är tydlig – kulturen prioriteras inte. I den budgetproposition för 2025 som presenterades idag får kulturen den lägsta andelen sedan 2004, trots ett stort reformutrymme. Anslaget till regional kultursamverkan sänks och inget har gjorts för att stärka folkbildningen, samtidigt som protester hörs från hela civilsamhället. Dessutom sänks Kulturrådets anslag till allmän kulturverksamhet, där en stor del av stödet till ideell kultursektor ingår.

– Runt om i hela Sverige finns det ideella kulturorganisationer som arbetar stenhårt för att människor, oavsett var de bor, ska få mötas, göra saker tillsammans och ta del av kultur och bildning. Att regeringen, när det finns ett stort reformutrymme, lägger den lägsta kulturbudgeten på 20 år är inget annat än bedrövligt, säger Nina Andersson, ordförande för Ideell kulturallians.

Det regeringen kallar "satsningar" är i själva verket omprioriteringar inom befintliga ramar. Man ger inte mer till kulturen, man håller igen. Folkbildningen är ett bra exempel på hur det som byggts upp under decennier monteras ner, bit för bit, vilket riskerar att rasera hela vårt kulturella ekosystem. Kulturen är skör, och det som rivs ner snabbt kan ta åratal att bygga upp igen.

Regeringens politik visar en brist på förståelse för kulturens roll som en gemensam tillgång. Man bortser helt från hur kulturen inte bara berikar individen, utan även spelar en central roll i flera av regeringens prioriterade områden, som till exempel att förebygga kriminalitet och stärka gemenskapen i samhället. Genom kultur kan vi bearbeta vår samtid, öppna upp för fler perspektiv och skapa nya, oväntade möten. Det regeringen nu gör är att undergräva kulturens värde och potential att skapa sammanhållning när vi behöver den som mest.

När anslagen inte räknas upp innebär det, med dagens inflation, i praktiken en nedskärning för verksamheter som redan går på knäna efter år av underfinansiering. Den lilla del av reformutrymmet som går till kultur, ynka 0,19 procent, visar med all tydlighet att regeringen och kulturminister Parisa Liljestrand inte förstår vilken roll kulturen spelar för samhället och människan. Istället nedmonterar man den kulturella välfärden – och det är både kortsiktigt och farligt för framtiden

35 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page